VISIONWORKS BLOGT

BI wordt nooit meer hetzelfde

Waar business intelligence (BI) al meer dan 15 jaar ongeveer hetzelfde was, zijn er nu fundamentele veranderingen gaande die de wereld van BI volledig op z’n kop zal zetten. Het zijn spannende tijden voor BI-ers.

  • Erwin Pilon
  • 25 augustus 2014

Al meer dan 15 jaar ben ik actief in het mooie vakgebied van Business Intelligence (BI). Mijn eigen ontwikkeling liep parallel met die van BI. Van het voorzichtig in elkaar klussen van mijn eerste analysekubus (wat bij de klant leidde tot ogen als schoteltjes, zo geweldig vond hij het) tot aan het inrichten van de complexe governance-vraagstukken van een business intelligence competence center.

In 15 jaar geen wezenlijke verandering

Goed beschouwd is de wereld van BI in die 15 jaar niet wezenlijk veranderd. Natuurlijk wordt BI tegenwoordig veel professioneler aangepakt dan toen ik als junior consultant begon: BI is volwassen geworden. In plaats van er maar wat op los experimenteren om tot een goede oplossing te komen zijn er best practices ontstaan die breed worden toegepast. Nieuwe vormen van datamodelleren zoals Data Vault hebben overal ingang gevonden. Tools zijn steeds intuïtiever in het gebruik en beheer geworden en kunnen steeds meer. BI-ontwikkeling gebeurt steeds meer op een agile manier. 

Maar toch, het concept van business intelligence is in grote lijnen niets veranderd. Ontsluiting van bronsystemen, laden van data in een staging area of operational data store, modelleren in het datawarehouse en/of datamarts en rapporteren in kubussen, rapporten of dashboards; het gebeurde 15 jaar geleden en het gebeurt nu nog steeds. BI wordt meer van hetzelfde en dreigt dus saai te worden. Tijd voor iets anders. Of toch niet…?

Spannende tijden voor BI

Voordat BI echt saai wordt, gaat de BI-wereld er gelukkig compleet anders uitzien . Er zijn fundamentele veranderingen gaande die de ontwikkeling van BI van de afgelopen 15 jaar volkomen in de schaduw stelt. Het zijn hiermee spannende tijden in BI, want niemand weet nog waar het precies naar toe gaat. Wat we wel weten is dat het BI-landschap volledig gaat kantelen. Dit heeft 2 dominante oorzaken.

  • De hoeveelheden data zijn immens toegenomen en dit gaat de komende jaren alleen nog maar versnellen, met name door machine-to-machine data.
  • Tegelijkertijd zijn met de komst van big data technologieën de mogelijkheden om die immense hoeveelheden data snel te verwerken ook enorm toegenomen.

De combinatie van die twee factoren opent een wereld van mogelijkheden om businesswaarde uit data te genereren. Dit is bij uitstek het terrein van BI. Maar dan wel BI op een andere manier dan we gewend zijn.

verandering

Big data wordt vaak als een zelfstandige ontwikkeling gepresenteerd, maar feitelijk is het onderdeel van of een uitbreiding op BI. Met de komst van big datatechnologieën als NoSQL, Hadoop, parallelle verwerking van data en column- en graph-databases moeten we opeens gaan nadenken hoe we deze mogelijkheden gaan inpassen in (of naast) een traditioneel BI-landschap.

Klassieke BI-rollen herzien

De klassieke BI-rollen als ETL-er en rapportage-ontwikkelaar zullen gaan veranderen. Niet alleen door de steeds grotere rol van big datatoepassingen, maar ook door twee andere ontwikkelingen.

De opkomst van datavirtualisatie, waarbij gegevens uit ongelijksoortige bronnen real-time worden benaderd, geselecteerd en samengevoegd maakt dat we de rol van de klassieke ETL-er moeten gaan herzien. Als we binnenkort de complete modellering van data laten plaatsvinden in de virtuele datalaag hoeven we data helemaal niet meer fysiek te kopiëren van de ene naar de andere laag in de datawarehouse-omgeving. De zoveellaags-opzet van een datawarehouse wordt daarmee overbodig. De ETL-er moet daarom kennis gaan opdoen van het datavirtualisatieconcept en de tools die daarbij worden gebruikt. Hij zal een andere manier van denken moeten ontwikkelen over de datawarehouse-architectuur, over de datamodellering en over de rol van een datawarehouse in een informatie-ecosysteem.

Aan de rapportagekant ziet we dat gebruikers steeds meer zelf hun eigen rapporten maken. Self service BI is mogelijk geworden door steeds eenvoudiger te bedienen BI-tools en heeft grote impact op de wijze waarop we data aan de gebruiker gaan aanbieden. Ook aan de rapportagekant gaat daarom de rol van de BI-consultant veranderen. Van rapportagebouwer naar, tja, naar wat eigenlijk? De BI-consultant wordt steeds meer een adviseur die de klant wegwijs maakt in de vele mogelijkheden die BI biedt. Niet alleen in traditionele rapportages en analyses, maar ook in de nieuwe vormen van visualiseren van informatie, geavanceerde (statistische) analyses en door de eindgebruiker ad-hoc toe te voegen gegevensbronnen.

Het grote verschil met eerdere innovaties in de BI is dat big datatechnologieën, datavirtualisatie en self service BI niet alleen enorme mogelijkheden biedt aan de business-kant, maar ook grote impact heeft op de rol van de BI-er. BI-ers moeten zichzelf heruitvinden om bij te blijven en de technologische ontwikkelingen te kunnen vertalen naar toepassingen die de business begrijpt.

Het zijn spannende tijden voor BI-ers en één ding is zeker: BI zal nooit meer hetzelfde zijn!Over de auteur:

Erwin Pilon

Erwin is een ervaren management consultant met uitgebreide ervaring met de besturingsvraagstukken van organisaties. Zijn belangstelling gaat met name uit naar Management dashboards, KPI’s, performance management, en de toepassingsmogelijkheden van big data.