VISIONWORKS BLOGT

Schat aan potentieel in HR-data

“Je moet altijd het verschil bewaken tussen een correlatie en een causaal verband. Dat is in HR niet anders dan bij technische vragen.”

  • Robbert Jellinek
  • 20 september 2016

Dit is een van de uitspraken die Frank de Ruiter en Robbert Jellinek doen in een kort interview over performance management en HR-analytics in het recente themanummer van Mijn Zakengids over HR-strategieën en pensioen.

In het artikel wordt een aantal zaken aangestipt die je je als organisatie goed moet realiseren als je nadenkt om met behulp van analyses op HR-gerelateerde data de performance van je organisatie verder te verbeteren.

Strategische ambities, goede analyse en persoonlijke benadering

In de kern bevat de boodschap van De Ruiter en Jellinek drie elementen:

  1. Zorg dat je met de performance(verwachtingen) van je medewerkers aansluit bij de strategische ambities die je hebt als organisatie.
  2. Voer een goede analyse op de data uit voordat je overhaast conclusies trekt en daarop interventies initieert.
  3. Leer als HR-afdeling harde data te gebruiken zonder dat het ten koste gaat van de persoonlijke benadering naar medewerkers.

De komende weken besteden De Ruiter en Jellinek in blogs op deze site aandacht aan elk van deze onderwerpen.

Over de auteur:

Robbert Jellinek

Robbert is een ervaren management consultant en programmamanager. Hij vertaalt (bedrijfs)doelen naar een programmatische aanpak met concrete doelen en resultaten. Zijn ervaringen liggen in de industrie en binnen de overheid.